Bloedgroepbepaling DNA niet mogelijk

Vorige week hebben we de uitslag van de bloedgroepbepaling dmv DNA gekregen. Deze luidde: "Geen uitspraak".

 

De genallelen die verantwoordelijk zijn voor bloedgroep A, AB of B bij katten zijn

beschreven in een wetenschappelijk artikel uit 2007. Hierop zijn ook de huidige DNA-testen gebaseerd.
Bij Asmara zijn variaties in deze allelen gevonden die niet beschreven staan in dit artikel en daarom kan er geen uitspraak worden gedaan over welk genotype zij heeft (A/A, A/ab of A/b). Asmara blijkt niet de enige Maine Coon waarbij dit is vastgesteld en er vindt al verder onderzoek naar plaats in Amerika.
 
Inmiddels hebben we ook haar bloedgroep via serologie (bloed) laten bepalen. Hieruit kwam dat zij antistoffen heeft tegen bloedgroep B en dus zelf bloedgroep A heeft, Maar dit zegt dus niks over de genen die ze door kan geven (A, ab of b).
 
Van haar vader Chivas weten we dat hij de DNA-uitslag N/N heeft. Van hem moet ze dus een allel voor bloedgroep A of AB hebben meegekregen. Van haar moeder is dit nooit bepaald. Voor de zekerheid houden we bij Asmara aan dat ze wellicht genotype A/b heeft. Dit om problemen met de kittens te voorkomen.
 
Klik hier voor duidelijke uitleg over bloedgroepbepalingen bij katten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: