Rīnaz, Rēnos, Rhēnus & Rijn (12-09-2016)

dd 22-10-2016

 

Maandag 12 september 2016 is Asmara bevallen van wat het oorspronkelijke G-nest had moeten worden. Helaas een bevalling die gepaard is gegaan met zorgen en verlies.

 

Woensdag 7 september begon Asmara al op dag 59 te vloeien en leek de bevalling al in te zetten. Hoewel kittens vanaf dag 58 levensvatbaar zijn (longen zijn voldoende ontwikkeld), is bevallen vanaf dag 63 ideaal. Toen de weeën afzwakten en Asmara ook werd rustig werd, gingen we er van uit dat eerder afgestorven vruchten waren afgekomen. Op de 4-wekenecho had de dierenarts

namelijk een, vermoedelijk, leeg vruchtblaasje gezien. Maar de kans op een vroegbevalling bleef aanwezig.

 

Kitten #1

Uiteindelijk duurde het gelukkig tot dag 64 totdat de bevalling doorzetten.

Rond 11:00 uur brak het vruchtzakje van het eerste kitten. Dit werd om 13:50 uur geboren. Meteen zagen we echter dat er iets mis was. Het kitten bewoog niet en lag in een rare houding.

Eerst dachten we dat het misvormt was. Asmara liet ons er echter niet bij; ze was druk bezig met de nageboorte en doorbijten van de navelstreng.

 

Kitten #2

Toen het volgende kitten zich aandiende, hebben we het eerste kitten weg kunnen pakken en zagen we meteen dat het dood was en leek het alsof het al een week geleden was overleden.

Ook het tweede kitten bleek al te zijn overleden; waarschijnlijk rond de zelfde tijd als het eerste. We hebben dit tweede kitten ook vrij snel weggehaald en samen bij elkaar gelegd.

Even leek het er op dat er nog een kitten zou volgen, maar naarmate de tijd verstreek werd Asmara rustiger en ging ze zelfs slapen. Wel bleef ze op momenten hijgen; mogelijk van de stress of gewoon de warmte.

 

We wisten van de 4 weken-echo dat er minimaal 3 kittens waren en een leeg vruchtzakje. In overleg met de dierenarts toen besloten om Asmara toch naar de praktijk te brengen voor een nieuwe echo. Alleen dan zou ze vast kunnen stellen of er nog een kitten zat en of dit nog leefde.

 

De 2 overleden kittens hebben we ook meegenomen. Deze bleken qua ontwikkeling in het 7-wekenstadium te zitten.

Ze hadden nog geen beharing, wel pigmentatie, wogen 50 gram en de botten waren nog zacht. Verder kon de dierenarts geen anatomische afwijkingen vinden, geen open gehemelten of iets dergelijks.

 

Alsof ze 2 weken later waren verwerkt dan wij vermoedden. Dit strookte echter niet met de 4-wekenecho waarop 3 kloppende hartjes te zien waren. Met 21 dagen zijn de vruchtzakjes te zien en met 28 pas kloppende hartjes. Als de kittens toen pas 2 weken waren geweest, was er dus nog bijna niks te zien geweest op de echo.

Thuisgekomen hebben we Asmara wel verplaatst van de warme slaapkamer naar de koelere woonkamer. Hier kalmeerde ze en stopte ze met hijgen. Vloeien bleef ze wel nog doen. Ze verzorgde zichzelf, at en drink wat. Liep de kamer rond en ging toen op de bank slapen. Later hebben we haar toch weer bij ons op de slaapkamer genomen. Zo gingen we de nacht in.

 

Om 23:00 begonnen echter weer de weeën. Asmara mauwde ook meer en liet duidelijk merken dat er nog een geboorte opkomst was. De eerste 2 waren bijna vanzelf uit haar gegleden.

Op een gegeven moment zagen we een hoofdje en dit was duidelijk behaard en ook groter dan de eerste 2. Steeds verder kwam het naar buiten bij iedere wee.

Om 23:35 uur werd kitten nummer 3 geboren; helaas ook levenloos ... We hebben nog geprobeerd

om het te reanimeren, maar het lag er al zo stil en sereen bij ... Het moet voor of tijdens de bevalling zijn overleden. Dit kitten bleek verder ontwikkeld, zat rond het 8-wekenstadium en woog 60 gram.


Kitten #3

Op de spoed-echo zag de dierenarts nog een kitten zitten. Met een kloppend hartje! Ze kon niet zeggen of dit kitten qua ontwikkeling ook achterliep. Alleen dat het nog leefde en nog vrij hoog in de baarmoeder zat. Het was dus begrijpelijk dat de bevalling niet verder doorzette.

De hoop was dat dit kitten nog zo lang mogelijk zou blijven zitten en geen groeiachterstand zou hebben. Meer dan afwachten konden we dus niet.

 

Asmara heeft de nacht tussen ons in doorgebracht. Ze heeft lange tijd liggen hijgen en spinnen van de naweeën.

Halverwege de nacht hebben we Finniss en Feather van het F-nest erbij gehaald, omdat Asmara ook mogelijk last had van stuwing.

Feather wilde alleen spelen, maar Finniss liet zich door Asmara wassen en tegen de ochtend begon ze ook wat te drinken. Dit leek verlichting te geven bij Asmara; het hijgen stopte en haar ademhaling werd rustiger.

Kitten #4

Donderdagochtend 15 september is Asmara rond 05:30 uur uiteindelijk bevallen van nog een levenloos kitten.

Dit kitten woog 80 gram en was ook volledig ontwikkeld. Net als bij de eerste 2 bleek echter het skelet nog te zacht waardoor de longen zich niet hebben kunnen ontplooien. Ook dit kitten was zo uit haar gegleden, want ze heeft niet gemauwd of gegromd op moment van de geboorte.

Asmara was de dag ervoor al wat onrustiger. Hijgde/spinde ook meer. In eerste instantie dachten we van de warmte of dat ze wellicht pijn zou hebben.

 

Om koorts uit te sluiten, hebben we haar nog getemperatuurd: 37,8 graden. Normaal voor een kat is rond de 38,5; ze had dus geen verhoging of koorts.
Ze leek zich ook weer meer te likken van achteren, terwijl wij geen navloeien van de bevalling maandag meer konden zien.

Johan heeft haar en Finniss later op de avond mee naar boven genomen. Rond 21:45 uur werd Asmara onrustiger, begon ook weer de woelen in de werpdoos die er nog stond. Dit zakte echter af en ze werd weer rustig.
Toen Almar rond 23:00 uur thuiskwam van de musicalrepetitie lag ze wel nog te hijgen/spinnen. Dit heeft ze de rest van de nacht wisselend gedaan.
Rond 03:30 uur werd ze weer onrustiger. Ze begon in de kattenbak te dabben, zonder behoeftes te doen. Avana, die ook boven sliep, liet toen ook merken dat ze naar beneden wilde. Vanaf dat moment begon Asmara ook weer in de werpdoos te wroeten en bleef ze hier liggen.

Soezelend hebben we haar zo in de gaten gehouden, omdat we wel vermoeden dat er nog een kitten zou afkomen. Alle tekenen waren daar dat nog een bevalling aanstaande was. En op de 4-wekenecho was het onduidelijk geweest of er 3 of 5 kloppende hartjes zien zien waren. Nadat er maandag 3 kittens waren geboren, gingen we er dus van uit dat er dus maar 3 te zien waren geweest op de echo.

Om 05:30 uur werd Almar wakker van een smakkend geluid. Hetzelfde geluid als ze maakt op moment dat ze de navelstreng doorbijt en de moederkoek opeet. Tussen haar benen lag een donker behaard kitten. Dit was nog warm; maar ademde niet en vertoonde geen verder teken van leven.
We hebben nog geprobeerd om dit kitten te reanimeren, maar de botstructuur was zo zwak dat het als een slap zakje in Johans handen bleef liggen.

Daarna was het wachten op mogelijk kitten nummer 5. Asmara bleef namelijk hijgen/spinnen en af en toe een mauwtje. We voelden namelijk ook nog wat hards zitten dat niet meer bewoog.

 

Een controle bij de dierenarts wees echter uit dat er niets meer zat, maar dat de baarmoeder waarschijnlijk zo gezwollen wat dat dit een harde bobbel gaf.

 

Afloop

Asmara heeft zich in de week erna over Finniss en Feather ontfermd en deze overgenomen van Evita die inmiddels weer krols was en zich minder om hun bekommerde.

Finniss hebben we gedoseerd laten drinken bij Asmara om een ontsteking van de melkklier te voorkomen en de melkgifte uit te laten doven.

 

Toen zij na vier weken werden opgehaald door hun nieuwe baasjes, heeft Asmara wel even lopen zoeken. Twee dagen later beviel haar dochter Avana echter en zij liet toe dat Asmara in de buurt bleef en af en toe meehielp met de verzorging van de kittens. Haar melkproductie was inmiddels al gestopt.

Een verklaring voor waarom deze zwangerschap is mis gegaan hebben we niet. Asmara's dracht is zonder problemen verlopen, ze is tussendoor niet ziek geweest en at goed. Het enige is dat het vrij lang duurde voordat ze in gewicht aan begon te komen. Omdat ze voor deze dracht schijnzwanger was geweest, was ze al aangekomen;  wij en de dierenarts gingen er dus van uit dat haar lijf eerst geput had uit de aangelegde voorraad. In totaal is ze namelijk toch nog 1,2 kg aangekomen. Alleen vanaf woensdag 7 september viel ze dus weer iets af.

 

We hebben de kittens geen riviernaam gegeven die met de "G" begint; deze hebben we bewaard voor het G-nest dat uiteindelijk bij haar docter Avana werd geboren.

We hebben wel gekozen voor een rivier die in verschillende talen hetzelfde betekent: Rīnaz, Rēnos en Rhēnus. Dit zijn respectievelijk de Oergermaanse, Gallisch en Latijnse benamingen van de rivier de Rijn. Het vierde kitten hebben we daarom ook Rijn genoemd.

De naam komt waarschijnlijk van het Indo-Europese rei- dat "stromen" betekent. De kittens hebben hun laatste rustplaats in de tuin gekregen en stromen zo terug de natuur in.

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: