Ruby & Smokey (2010-2011)

Smokey (†)
Smokey (†)

Namen: Smokey & Ruby

Geboren: maart 2010

Overleden:

Smokey 22 mrt 2011

Ruby 22 mei 2011

Ras: Europese korthaar

Stamboom: nvt

 

Ruby (†)
Ruby (†)

Tijdens een vakantie op Gran Canaria zijn Smokey en Ruby, samen met hun mama, als 2 kleine kittens ons appartement binnengelopen.

We hebben die vakantie het strand niet gezien. Iedere keer als wij weggingen om bijvoorbeeld boodschappen te doen of om te eten, zetten we ze weer netjes buiten. Als we terugkwamen zaten ze dan tegen elkaar aan gekropen in een hoekje op ons te wachten. Omdat we het appartement niet konden afsluiten met hun er in (geen kattenbak en mamapoes die er steeds op uit ging), toen maar besloten om bij het appertement te blijven.

Na 10 dagen waren we zo verknocht aan ze, dat we hebben besloten om ze mee te nemen naar Nederland. Ook omdat mamapoes steeds vaker en langer wegbleef en ze nog niet voor zichtzelf konden zorgen. Nadat een lokale dierenarts ze had onderzocht en had verklaard dat ze beide helemaal gezond waren, tickets voor ze geboekt en ze dus meegenomen.


Smokey

Na de castratie 9 maanden later (eind december 2010), bleek echter dat ze toch niet helemaal gezond waren. Smokey kwam erg slecht uit de narcose en bleef braken en diaree hebben. Zijn bloeduitslagen waren afwijkend en na 1 week mogelijk oorzaken uitsluiten, bleef maar een conclusie over: hij kon wel eens FeLV hebben (het Feline Leukemie Virus). Dezelfde dag is hij getest en deze was helaas positief.

Bij Smokey uitte FeLV zich doordat hij te weinig rode bloedcellen had om na de narcose weer zijn spijsverteringsysteem op gang te brengen. Dit kwam omdat zijn beenmerg te weinig nieuwe rode bloedcellen aan bleek te maken door het virus.

We hebben toen ook Ruby laten testen en ook hij bleek positief, maar gelukkig had hij nog geen symptomen er van.

 

Met een intensieve behandeling van cortisonen en antibiotica, en door hem handmatig te voeren, kwam hij er langzaam weer bovenop.

Inmiddels wisten we dat maar 10% van de katten die als kitten besmet raakt het 1e jaar overleefd. Een 2e terugval zou dus fataal zijn. We hebben toen besloten om bij de eerste tekenen van terugval te beginnen met een interferonbehandeling. Dit is de enige behandeling waarbij enige voorzichtige resultaten zijn geboekt. Hierbij wordt geprobeerd om het virus als het ware "in te kapselen/stil te zetten".

 

Begin maart 2011 diende deze terugval zich aan. Smokey begon weer minder te eten, werd lustelozer en zijn gewicht begon weer af te nemen. Uit het bloedonderzoek bleek ook dat zijn rode bloedcellen weer aan het dalen waren. We zijn toen meteen met interferon begonnen.

Helaas bleek Smokey's lichaam toch al meer aangetast door het virus dan we hadden verwacht. Na een spoedopname bij de dierenarts, kregen we hem mee naar huis om hem de laatste dagen nog thuis te kunnen verzorgen. Zijn bloed bleek namelijk al zo dun als water ...

 

Op dinsdagochtend 22 maart 2011 hebben wij afscheid genomen van Smokey.

Ruby

Omdat we wisten dat ook Ruby besmet was, wilden we voorkomen dat ook hij niet sterk genoeg zou zijn bij een terugval en zijn we eind april 2011 preventief gestart met de interferonbehandeling. Dit is een kuur van 3 keer een serie injecties.

De eerste kuur ging heel goed bij hem. De tweede helaas minder. Probleem bij een interferonbehandeling is dat de cellen die besmet zijn door het virus worden "stopgezet", zodat deze zich niet meer kunnen delen en het virus dus mee sterft met de cellen waar het in zit. Bij Ruby bleken toch al meer cellen besmet dan verwacht, waardoor hij voor de 2e kuur te weinig goede cellen over had. Ondersteuning met cortisonen en antibiotica heeft geen effect.

 

Ondanks een kleine (hoopvolle) opleving op 20 mei, hebben we op zondag 22 mei 2011 afscheid genomen van Ruby.

Achteraf blijkt dat met name in Zuid-Europa veel meer katten besmet zijn met FeLV dan in Nederland. Ondanks dat, zijn we blij dat we Smokey en Ruby nog een mooi jaar in Nederland hebben mogen geven. Waarschijnlijk hadden ze het op Gran Canaria niet zo lang overleefd.

 

Om ze te herdenken hangen er 2 mooie canvasschilderijen in onze woonkamer. De foto's zijn, een week voordat Smokey ziek werd, gemaakt voor een campagne van Intervet. Dit is een producent van dierengeneesmiddelen ...

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: