Overdraagbare ziekten

FeLV en FIV zijn twee ziekten die door virussen worden overgebracht van kat op kat. Als je volgens de regels van de RMC en FiFé wilt fokken, dan moeten zowel de fokpoes als de dekkater hierop getest zijn. De uitslagen hiervan moeten, samen met de stambomen van beide katten, worden voorgelegd aan de Stamboek Adjunt-Secretaris van Felikat. Geeft deze goedkeuring dan kun je weer een stap verder in de voorbereidingen op een (volgend) nestje.

 

Klik hier voor meer informatie over wat Cattery AsKháMo doet om deze aandoeningen uit te sluiten.

 

Zie voor meer informatie over de aandoeningen die bij Maine Coons een rol kunnen spelen op de website van Rasclub Maine Coon. Klik hier voor de directe link.

Wat is FeLV?

FeLV betekent Feline Leukemie Virus. Dit virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar ook kanker in lymfeklieren, lever, nieren, milt en buikvlies. Tevens kan het bloedarmoede veroorzaken, doordat het beenmerg niet meer goed functioneert.

 

Dit is echter niet de enige manier waarop deze ziekte zich uit. Doordat het virus het afweersysteem aantast, worden katten gevoeliger voor besmettelijke ziekten.

 

Vooral speeksel van een besmette kat bevat hoge concentraties van het virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen, want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden.

 

Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven.

 

Niet alle katten die besmet raken met het virus worden ziek. Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van.

 

Katten die het virus niet kunnen bestrijden , bijvoorbeeld door een vermindere weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten. Ze worden daarom ook wel "dragers" genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren (3 jaar) zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.

 

Van de katten die ziek wordt, overlijdt 50% binnen 1 jaar na de besmetting en 90% binnen 3 jaar.

Dit is de ziekte waar wij Smokey en Roby aan hebben verloren. Zie ook “In Memoriam”.

Wat is FIV?

FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens.

 

Bij FIV geschiedt de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact.

 

Bij dekkingen wordt er vaak gebeten (nekbeet) waardoor een poes geïnfecteerd kan worden door de kater. Een drachtige poes kan het ook via de placenta en later via de moedermelk overbrengen op haar kittens.

 

Het virus tast, net als FeLV, het immuunsysteem (immunosuppressie) van de kat aan waardoor deze gevoelig wordt voor allerlei infecties. Na infectie met het FIV virus zijn er een aantal stadia:

  1. Acute stadium. Dit stadium kan zonder ziekteverschijnselen optreden. Soms wordt alleen wat koorts waargenomen.
  2. Asymptomatische fase. In deze fase vertoont de kat geen ziekteverschijnselen. Deze periode kan een aantal jaren duren, soms zelfs langer dan 5 jaar. De kat kan wel andere katten besmetten.
  3. Fase met vage, algemene symptomen zoals terugkerende koorts, oogontstekingen (uveitis) verminderde eetlust en vermageren.
  4. AIDS gerelateerd stadium. Dit is het stadium waarin het de eigenaar opvalt dat de kat niet in orde is. Veel voorkomende ziekteverschijnselen zijn: tandvleesontstekingen, oogontstekingen, vermageren, lymfeknoopzwelling, benauwdheid, diarree. Deze symptomen worden over een periode van enkele maanden steeds erger.
  5. AIDS. Uiteindelijk zal een deel van de katten een stadium bereiken vergelijkbaar met AIDS bij de mens. De kat vermagert, krijgt chronische ziekteproblemen en allerlei secundaire infecties die hij niet kan overwinnen bijvoorbeeld longonsteking. Neurologische verschijnselen (zenuwafwijkingen) worden nogal eens waargenomen bij katten met AIDS.

 

Door de lange periode (gemiddeld 5 jaar) die zit tussen besmetting met het virus en het ontwikkelen van ziekteverschijnselen hebben katten met FIV een betere prognose dan katten met FeLV. Zij kunnen meestal nog een aantal jaren een goed leven hebben alvorens zij te ziek worden. Helaas zal ook een kat met aids uiteindelijk overlijden aan de complicaties van de ziekte.

Wat doet Cattery AsKháMo?

Om te voorkomen dat onze dekpoezen en de kittens die geboren worden besmet kunnen worden met FeLV of FIV, laten wij de poezen voor iedere dekking testen.

Ook van de dekkaters verwachten wij een recente test. Deze mag van de rasverenigingen sowieso niet ouder zijn dan 1 jaar.

 

Omdat onze katten niet vrij buiten kunnen lopen en niet in contact komen met andere katten, is het besmettingsrisico op FeLV na de geboorte sowieso heel erg klein.


Kijk bij de actuele testresultaten van iedere poes voor de meest recente bepalingen.

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: