Verslag bevalling F-nest Evita (13-07-2016)

dd 17-07-2016

 

Ervan overtuigd dat Evita net als alle voorgaande nestjes op dag 65 zou bevallen; heeft ze ons 4 dagen extra beziggehouden.

 

Zaterdag 9-7 zou ze officieel uitgeteld zijn met dag 65. Toen ze vrijdagnacht dus onrustig werd, de kranten in de werpdoos begon te scheuren en ons de hele tijd wakker maakte om kopjes te geven en te kroelen, hadden we goede hoop dat ze binnen redelijke termijn zou bevallen.

09-07-2016 - Eden, Evita (dag 65) & Copper
09-07-2016 - Eden, Evita (dag 65) & Copper
Dag 66
Dag 66

Op zaterdag overdag was ze heel rustig, ze zocht het gezelschap van de andere katten op, bleef goed eten en wilde nog naar buiten. ‘s Nachts herhaalde zich hetzelfde patroon van onrustig zijn, werpdoos verbouwen, kopjes geven en knuffelen.

 

Ook zondag (dag 66) verliep op de zelfde wijze. Halverwege de nacht is Almar wel met haar naar de woonkamer verhuisd, omdat ze blijkbaar beneden bij Avava en haar kittens wilde zijn. De rest van de nacht is ze rustig gebleven.

 

Toen er maandagochtend (dag 67) nog geen kittens waren hebben we overlegd met de dierenarts. Omdat Evita verder rustig was, nog at en geen tekenen van weeën vertoonden, afgesproken het nog even aan te zien. Ook omdat wij de kittens nog altijd voelden bewegen.

Rond 12:00 uur leek het alsof ze weeën kreeg. Je zag haar verkrampen en gromde ze. Rond 4 uur ebde echter de weeën weg en ging ze weer rustig haar rondje door het huis maken, wat eten en wat drinken. De rest van de nacht bleef ze rustig.

Dinsdag (dag 68) dus nog steeds geen kittens. Weer contact met de dierenarts en voor de zekerheid met Evita naar de praktijk gegaan. De dierenarts kon niets afwijkends vinden. Evita was rustig, geen koorts en op de echo waren mogelijk 3 kloppende hartjes te zien. Geen redenen om de weeën op te gaan wekken. Voor de zekerheid hebben we nog de uitteldatum bekeken en 65 dagen na 5 mei is toch echt 9 juli.

Als er ‘s nachts niks zou gebeuren zouden we woensdag moeten overleggen om de bevalling toch op te wekken aangezien dag 70 de max is om te garanderen dat de kittens het halen.

Dag 68
Dag 68
In de vroege ochtend van woensdag (dag 69) bleek Evita wat te vloeien en kregen we hoop dat de bevalling eindelijk op gang zou komen. Pas tegen het eind van de ochtend zagen we een slijmprop. Evita bleef echter rustig rondlopen, eten en wat drinken. Toen het om 14:00 uur nog altijd hetzelfde ging en er geen ontsluiting bleek te zijn, weer gebeld met de dierenarts en besloten om met haar langs te gaan. Daar de opties besproken.
Omdat alles heel traag verliep en dag 70 steeds dichter naderde, hadden we 2 opties: de bevalling opwekken met een injectie of een keizersnede. Een keizersnede wilde de dierenarts liever voorkomen gezien de mogelijke complicaties qua zogen en wondinfecties. Zou met de injectie na een half uur nog geen kitten worden geboren, dan zou alsnog een keizersnede moeten volgen.
Al snel bleek echter dat een injectie geen optie was. Evita had praktisch geen ontsluiten en nu weeën opwekken zou alleen maar risico’s voor de kittens vormen. Met name dat ze vast komen te zitten in het geboortekanaal. Dus of nog een dag afwachten of nu een keizersnede.
Omdat de kittens mogelijk nu zo groot zouden zijn dat een bevalling sowieso problematisch ging verlopen, uiteindelijk besloten tot een keizersnede. Gezien de drukte op de praktijk zoude eigen dierenarts de operatie niet kunnen doen, maar werd de hulp ingeroepen van een dierenarts die normaal landbouwdieren doet, maar in het verleden ook huisdieren.
De operatie verliep gelukkig goed. Al snel werd duidelijk dat we de goede keus hadden gemaakt; de kittens die ze ter wereld hielp, waren al van groter formaat dan Evita’s eerste nestje. Dale was toen de zwaarste met 109 gram en die bleef al in stuit vastzitten.
Ondanks goed zoeken kon ze maar 2 kittens vinden ipv de 3 die we steeds op de echo’s hadden gezien. Even werd gedacht dat er toch een klem zou zitten in het geboortekanaal, maar niks te vinden. Bleek dat het 3e kitten dat we steeds zagen, een doorschemering op de echo’s was van de linker- naar de rechterhoorn. Om 16:15 en 16:20 kwam dus het F-nest ter wereld.
13-07-2016 - Het F-nest net na de keizersnede
13-07-2016 - Het F-nest net na de keizersnede
De dierenarts heeft de keizersnede heel erg mooi gehecht. Na diverse injecties (pijnstilling, antibiotica en iets om de melkproductie te stimuleren en baarmoeder samen te laten trekken) konden we ze om 17:30 weer mee naar huis nemen.
Evita was uiteraard toen ze uit de narcose kwam nog helemaal wiebelig en afwezig. Ze was in zichzelf gekeerd en heeft de kittens ruime tijd genegeerd. Wel ging ze vrij snel weer eten en op de bak.
Toen Almar de kittens om 20:00 toch maar iets met de fles wilde geven, begon er een zo te krijsen dat Evita toch maar even kwam kijken. Vrij snel is ze toen in de werpdoos gekropen, is ze de kittens gaan wassen en mochten ze bij haar drinken. De nacht en overdag vandaag is alles goed gegaan.
14-07-2016 - Het F-nest na de eerste nacht
14-07-2016 - Het F-nest na de eerste nacht
Kitten #1 woog bij de geboorte 125 gram en na 24 uur 140 gram.
Kitten #2 werd geboren met 115 gram en woog na 1 dag 129 gram.
Beiden zijn de eerste dag 12% aangekomen.

Gewichtsverloop dracht Evita (F-nest 2016)

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: