Verslag bevalling G-nest Avana (17-10-2016)

dd 23-10-2016

 

Na het laatste nestje van Asmara wilden we graag wat rust in de cattery, maar blijkbaar had Avana andere plannen.

 

Woensdag 14 september 2016 hebben we een echo laten doen, omdat we haar opeens erg dik vonden worden, terwijl ze eerst wat leek af te vallen. Eerst dachten we dat ze schijnzwanger zou zijn, omdat Khabul (een van onze castraat-katers) haar tijdens haar laatste krolse periode had gedekt en ze eerder dan ook wel eens schijnzwanger was geworden.Op de echo waren echter minimaal 5 kloppende hartjes te zien …

 

Blijkbaar is Avana een dag of twee voordat wij het merkten al stil krols geweest en een keer snel gedekt door Copper toen hij een keer even los rond liep. Avana maakt namelijk totaal geen geluid hebben we gemerkt. Waarschijnlijk omdat ze Copper al kent; laat hem dus meteen toe.

Normaal hoeft een enkele dekking niet te resulteren in een bevruchting. Een poes moet namelijk een aantal keren gedekt en in de nek gebeten worden, wil er een ei-sprong en bevruchting plaatsvinden. Doordat Khabul haar daarna nog een aantal keren “droog” heeft gedekt, heeft hij het werk van Copper afgemaakt.

Avana | 12-10-2016
Avana | 12-10-2016

We hebben hier eerder geen ruchtbaarheid aan gegeven ivm het nestje van Asmara dat mis is gegaan. We wilden zeker weten dat met dit nestje alles goed zou zijn. Omdat we niet exact wisten wanneer Avana gedekt is, was het even afwachten wanneer ze zou bevallen. Aangezien op de echo kloppende hartjes te zien waren geweest, wisten we wel dat ze toen rond de 4 weken moet zijn geweest. Uitgaande van 63-65 dagen kwamen we uit op het weekend van 15 en 16 oktober 2016.

 

Op maandag 17 oktober braken om 7 uur de vliezen. Het eerste kitten bleek in stuit te liggen; het staartje kwam als eerste. Hierdoor duurde het wel een uur voordat dit kitten geboren werd: een rood zilver katertje.Daarna volgenden in snel tempo om 08:10 uur een zwart zilver katertje, om 08:20 uur een zwart schildpad poesje, om 08:45 uur weer een rood zilver katertje en om 09:00 uur een rood zilver poesje.

 

Omdat er minimaal 5 hartjes te zien waren op de echo, hebben we nog even gewacht of er nog een 6e kitten zou worden geboren. Avana was echter rustig; verzorgde zichzelf en de kittens. Na 2 uur hebben we dus alles opgeruimd en ze in een schone kraamdoos gelegd.

 

Rond 11:40 uur gaf Avana echter opeens een mauw en werd een kopje zichtbaar. Hiervan hing het mondje open met de tong naar buiten, maar verder geen geluid of beweging. Omdat de navelstreng en placenta er nog niet uit waren, konden we op dat moment weinig doen. We hebben geprobeerd om de neus en bek van het kitten al wat uit te zuigen en hem droog te wrijven.

Pas na een volgende wee, konden we het kitten met placenta en al wegpakken. Het bewoog niet en zag ook iets blauw. We hebben nog geprobeerd het te reanimeren, maar helaas waren we te laat. Dit was een rood zilver poesje.

 

Om 13:45 uur kwam de dierenarts op controle en zij voelde nog iets zitten, maar kon niet vaststellen of dit gewoon harde ontlasting was of toch nog een kitten. Johan is toen met Avana naar de dierenartspraktijk gegaan. Een röntgenfoto wees uit dat er nog een kitten zat; op de echo was echter geen kloppend hartje meer te zien.

Avana heeft toen nog een weeënopwekkend middel gekregen; want mocht het lichaam dit kitten niet zelf afdrijven binnen 30 minuten, dan zou het gehaald moeten worden met een keizersnede. De dierenarts had al alles klaar staan. Na een kwartier werd echter nog een zwart zilver katertje geboren; zoals verwacht op basis van de echo, levenloos.

Omdat we niet exact weten op welke dag Avana is bevallen, vermoed de dierenarts dat of de bevalling voor deze twee kittens te lang heeft geduurd of dat zij eerder geboren hadden moeten worden. Het waren namelijk ook de 2 zwaarsten. Verder waren ze goed ontwikkeld en kon de dierenarts geen gebreken vinden.

 

Waarschijnlijk hadden we dit ook niet kunnen voorkomen. Soms gaan de vruchtvliezen (te vroeg) stuk en als het dan te lang duurt voordat de kittens geboren worden, komen ze in ademnood. Daarom dat beiden al blauw zagen; anders dan Dale van het D-nest die we wel hebben kunnen reanimeren. Zijn vliezen zijn, toen hij nog in het geboortekanaal zat, pas tegen het einde gebroken.

 

Anders dan het nestje van Asmara hadden alle kittens van dit nestje goede placenta’s en navelstrengen. Die van Asmara hadden heel iele navelstrengen en placenta’s hebben we toen eigenlijk helemaal niet gezien.

 

Naam Geslacht Tijdstip Gewicht geboorte

Gewicht

na 36 uur

Gállego Kater 08:00 117 gr. 135 gr.
Gibb Kater 08:10 128 gr. 146 gr.
Gaià Poes 08:20 115 gr. 131 gr.
Gilbert Kater 08:45 124 gr. 142 gr.
Gara Poes 09:00 128 gr. 138 gr.
Goodga (†) Poes 11:40 130 gr. nvt
Grey (†) Kater 14:50 138 gr. nvt

 

Gewichtsverloop dracht Avana (G-nest 2016)

Paars: G-nest | Rood: E-nest | Groen: C-nest
Paars: G-nest | Rood: E-nest | Groen: C-nest

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: