Verslag bevalling H-nest Asmara (11-04-2017)

dd 14-04-2017

 

Omdat Asmara's vorige nestje niet goed was gegaan (zie In Memoriam | Rīnaz, Rēnos, Rhēnus & Rijn (12-09-2016)) hebben we voor de zekerheid met 7 weken nog een extra echo laten maken.

Hierop waren gelukkig ruggengraten en schedeltjes te zien. De ontwikkeling bij dit nestje leek dus wel goed te zijn verlopen.

 

Zaterdag 8 april 2017 dienden zich de eerste tekenen van de bevalling al aan doordat er wat slijm zichtbaar was. Vanaf dat moment wilde Asmara niet meer alleen zijn en bleef ze op bed liggen. We hebben toen afwisselend bij haar gezeten.

Asmara op dag 62 - ruim 6800 gram
Asmara op dag 62 - ruim 6800 gram
Maandag 10 april 2017 kwam er weer wat slijm met bloedbijmenging en werd Asmara ook wat onrustiger. Uiteindelijk kwamen pas dinsdagochtend rond 7 uur de persweeën.
Vrij snel zagen we dat het eerste kitten in stuit lag en het vruchtvlies al gebroken was. Uiteindelijk duurde het tot 07:20 uur voordat het kitten volledig vrij kwam. Helaas werd het levenloos geboren en was duidelijk dat we het niet meer konden reanimeren.
Omdat de weeën leken af te zwakken en na 45 minuten er geen tekenen waren dat het volgende kitten snel zou komen, hebben we de dierenarts gebeld. Besloten werd om Asmara mee te nemen naar de praktijk voor een weeënopwekkend middel. Zou het nodig zijn, dan konden ze meteen een keizersnede doen.
De echo liet zien dat er nog 2 kloppende hartjes waren en de kittens dus nog leefden. Het weeënopwekkend middel leek even te werken, maar na 20 minuten zette dit niet door en moesten we besluiten om een keizersnede te doen. De dierenarts die bij Evita ook de keizersnede had gedaan, stond al stand-by.
Asmara heeft net de injectie gehad om haar te verdoven.
Asmara heeft net de injectie gehad om haar te verdoven.
Om 10:15 en 10:30 uur werden de resterende 2 kittens gehaald. Beiden zaten nog zo hoog in de baarmoeder waardoor het weeënopwekkend middel niet gewerkt had. 
Het tweede kitten kwam vrij snel bij van de narcose en liet van zich horen. Bij het derde kitten duurde dit wat langer en hij had wat meer hulp nodig. Uiteindelijk begon hij ook te ademen.
Johan assisteert bij het op de plek houden van het narcosekapje.
Johan assisteert bij het op de plek houden van het narcosekapje.
Toen Asmara voldoende bij was van de narcose hebben we ze mee naar huis genomen. Hoewel Asmara nog daas was van de narcose, liet ze wel toe dat we de kittens bij haar legden en ze probeerden te drinken. Het duurde wel een paar uur voordat Asmara ze begon te verzorgen.
Asmara en de kittens komen thuis bij op bed.
Asmara en de kittens komen thuis bij op bed.
We merkten dat ze sowieso last bleef houden van de narcose. Ze bleef wat onrustig, mauwde soms klagelijk en wilde 's nachts de kittens ook op bed hebben. Uiteindelijk is Almar op de grond bij de doos gaan liggen met een arm in de doos. Toen was het goed en werd Asmara ook rustiger. In de loop van woensdag werd Asmara rustiger en bleef ze ook bij de kittens liggen als er niemand bij haar was.

Het eerste kitten hebben we Hunter genoemd en woog 85 gram bij de geboorte. Hij ligt begraven tussen de Helleborussen in de tuin.

 

Het tweede kitten heet Herbert en is het dikkertje van het nest. Voor zover we kunnen beoordelen is hij zwart zilver tabby blotched. Hij woog 122 gram bij de geboorte en is na 2 dagen al 60 gram aangekomen.

 

Kitten nummer drie heet Harvey en is de pittige van het stel. Een beetje eigenwijs, want meneer wilde in het begin alleen de kleinste tepel vooraan. Maar inmiddels heeft hij ontdekt dat de grotere tepels achteraan toch meer voeding geven. Vooralsnog lijkt hij een zwart smoke met wit. Hij woog bij de geboorte 82 gram, na een dag pas 89 en inmiddels 122 gram.

 

 

Naam
Geslacht Tijdstip Gewicht geboorte Gewicht
na 48 uur
Herbert Kater 10:15 122 gr. 183 gr.
Harvey Kater 10:30 82 gr. 122 gr.
Hunter (†) Kater 7:15 85 gr. nvt

 

 

Gewichtsverloop dracht Asmara (H-nest 2017)

Geel: H-nest | Blauw:  doodgeboren nest | Paars: B-nest | Rood: A-nest
Geel: H-nest | Blauw: doodgeboren nest | Paars: B-nest | Rood: A-nest

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: