Blog - 2013

Hieronder vindt je ons blog mbt 2013.

In het menu hiernaast kun je ook kiezen voor alleen het blog mbt ons eerste nestje van Asmara (Blog A-nest).

 

Je kunt ons blog ook volgens als RSS-feed. Klik hier.

di

24

dec

2013

Kerstwens

0 Berichten

di

24

dec

2013

Hartruis Adur #2

Vanmiddag zijn we voor een extra controle van Adur geweest. De hartruis is nog heel licht te horen, maar scoort 0,5-1 op 6. Naar verwachting zal hij met 6 maanden geen ruis meer hebben.

 

Naar aanleiding hiervan heeft Jolanda de Neijs van cattery Friends of Beau besloten om Adur toch aan te schaffen als potentiële dekkater voor haar cattery.

Dit omdat er geen aanwijzigingen zijn dat zijn hartruis veroorzaakt wordt door een erfelijke aandoening.

0 Berichten

wo

11

dec

2013

2e gezonheidscheck + vaccinaties

Vandaag zijn we bij de dierenarts geweest voor de vaccinatieronde met 12 weken en de bijbehorende gezondheidscontrole. Alle kittens zijn volledig gezond verklaard en zelfs de hartruis bij Adur was bijna niet meer te horen (score 1/6).

 

Zoals het er nu naar uitziet, zal hij er dus overheen groeien. Ook de echo die we de week ervoor hebben laten maken, toonde geen afwijkingen. Geen tekenen van HCM, geen afwijkende of lekkende hartkleppen. Eventueel zou de ruis veroorzaakt kunnen worden door een gaatje in een van de tussenschotten, maar dit is dan zo klein dat het op de echo niet te zien is.

 

In overleg met Monique Lecluijze van het Dierenechocentrum in Gronsveld en onze dierenarts is besloten om hem nogmaals te laten controleren met 14 weken. Als dan geen ruis meer te horen is, is er niks aan de hand en zal hij er overheen groeien.

Heeft hij dan een ruis die richting score 3/6 gaat, dan is het advies om een echo door een specialist te laten doen. Maar we verwachten dus dat dit helemaal niet nodig is.

1 Berichten

vr

29

nov

2013

Hartruis Adur

Adur (29-11-2013)
Adur (29-11-2013)

Vandaag hebben we te horen gekregen dat Adur een dusdanige hartruis heeft dat het niet verantwoord is om hem in te zetten voor de fok. Wij hebben hem dus moeten terugtrekken uit de verkoop.

 

Bij de eerste vaccinatie met 9 weken hoorde de dierenarts een ruisje, maar ze kon het niet goed beoordelen. Misschien dat het kwam doordat Adur gespannen was.

Vanochtend hebben we nogmaals laten luisteren en de dierenarts hoorde het nu overduidelijk. De ruis was zelfs erger geworden. Hij is ingedeeld in klasse 1,5 op een schaal van 6.

Er is nu nog niets te zeggen over zijn prognose. Pas met 6 maanden is een echo mogelijk die meer uitsluitsel kan geven over de ernst en zijn eventuele levensverwachting.

Tot die tijd zullen we regelmatig met hem op controle gaan bij de dierenarts.

 

Adur blijft vooralsnog dus bij ons wonen, totdat er meer zekerheid over zijn toestand is. Eventueel dat we hem dan nog aanbieden als huisdier aan iemand die het niet erg vindt om een kat te hebben die wellicht meer medische zorg nodig zal hebben in de toekomst.

Anders blijft hij gewoon bij ons wonen en krijgt hij de zorg die nodig en verantwoord is.

0 Berichten

zo

27

okt

2013

Gewichtsverloop kittens & verrassing Asmara

De kittens wegen nu gemiddeld 750 gram. Ahja blijft de lichste met 710 gram, maar trekt inmiddels aardig bij met de rest. Asaro is met 860 de zwaarste! Dat wordt dus een grote kater.

Gewichtsverloop t/m 26-10-2013
Gewichtsverloop t/m 26-10-2013

Asmara verraste ons zaterdagavond met de mededeling dat ze wel weer toe is aan een nieuw nestje. Ze liet luid en duidelijk merken weer krols te zijn ...

 

De planning is om pas eind 2014/begin 2015 weer een nestje te hebben. Asmara valt tussen haar krolse periodes echter veel af. Toen ze in februari 2013 voor het eerst krols werd, woog ze 4.7 kg. Na 6x krols te zijn geweest nog maar 4.3 kg.

 

Als ze dus weer om de 3 weken krols gaat worden en dan af blijft vallen, zal ons B-nestje wellicht eerder in 2014 komen ...

0 Berichten

za

26

okt

2013

Bezoek Rudy & Vicky

Vanmiddag zijn Rudy & Vicky (vrienden van ons) en hun kinderen Lieke en Milan naar Ahja komen kijken. Ahja vond het eerst wat druk om rustig bij hun te komen liggen, maar zodra ze eenmaal sliep is ze rustig bij Vicky blijven liggen. Ahja heeft ook al een nieuwe naam: Filou.

0 Berichten

vr

25

okt

2013

Bezoek Nadia & Tony

Nadia & Apure
Nadia & Apure

Vanavond zijn Nadia (een nichtje van Almar) en haar vriend Tony naar Apure komen kijken.

Normaal blijft Apure nooit liggen als je haar oppakt. Alleen als ze zelf bij je komt liggen. Maar bij Nadia bleef ze dus liggen nadat ze was opgepakt en ze heeft een tijd heerlijk liggen slapen op haar schoot. Ook zij heeft dus haar baasje gevonden.

Apure op schoot bij Nadia
Apure op schoot bij Nadia
0 Berichten

zo

20

okt

2013

Bezoek Jolanda van cattery Friends of Beau

Vandaag is Jolanda de Neijs van cattery Friends of Beau naar Adur komen kijken. Het kleine ventje is helemaal goed bevonden en zal in december de man in huis worden om daar op termijn zelf voor nestjes te zorgen.

Adur
Adur
0 Berichten

za

19

okt

2013

Bezoek Eva & Mathias

Vandaag zijn Eva en haar zoontje Mathias komen kijken naar Asaro. De klik die Eva voelde op basis van de foto's bleek er ook in het echt. Asaro heeft lekker liggen slapen bij haar.

Eva & Asaro
Eva & Asaro

Ook met Mathias klikte het goed. Asaro kreeg zijn knuffel aangeboden en later mochten ook de andere kittens met Mathias' knuffel slapen.

Mathias, Avoca & Avana
Mathias, Avoca & Avana
0 Berichten

do

03

okt

2013

Kittens 2,5 week oud

De kittens zijn inmiddels 2,5 week oud en doen het goed. Hun gewicht stijgt gestaag en ze drinken allemaal goed. Gemiddeld wegen ze nu 350 gram. Bij de geboorte was dit nog 110.

Ahja is nog steeds de lichste met 311 gram. Apure is niet meer de zwaarste; dat is Asaro met 385 gram!

Gewichtsverloop A-nest Asmara (2013)
Gewichtsverloop A-nest Asmara (2013)

De oogjes zijn inmiddels open en ze beginnen door de werpkist te kruipen. Vandaag voor het eerst eruit gehaald om even rond te laten kruipen. Asmara vond dit maar niks en wilde ze snel weer bij zich hebben.

 

Met Moksi en Khabul in de buurt gaat het goed, al laten we ze niet alleen. Zij slapen 's nachts dus op de kattenkamer.

Adur wordt door Asmara goed in de gaten gehouden tijdens zijn eerste stapjes buiten de werpkist.
Adur wordt door Asmara goed in de gaten gehouden tijdens zijn eerste stapjes buiten de werpkist.

Inmiddels is er al een optie op Ahja en Adur genomen. Zodra de geinteresseerden op bezichtiging zijn geweest en de uitkomst van het kennismakingsgesprek positief is, hoeven we nog maar voor 4 kittens een thuis te zoeken.

Met 4 weken zullen we ze actiever aan gaan bieden via internet. Ook zullen we een advertentie ophangen bij de dierenarts en een dierenspeciaalzaak in Helden/Panningen.

0 Berichten

di

17

sep

2013

Asmara is bevallen!

Vannacht tussen 2 en 4 is onze poes Asmara bevallen van 6 kittens!

 
De eerste 3 kwamen zo snel achter elkaar dat ze niet wist wat haar overkwam. Hebben haar dus moeten helpen met drogen en navelstreng doorknippen. Vanaf de 4e ging ze meer zelf doen. Toen kwamen ze ook niet meer zo snel achter elkaar en had ze daar de tijd voor.
 
Ze zijn allemaal blauw, tekening is nog niet te zien. Enkele lijken wel wat creme of rode vlekjes te hebben. Wegen tussen de 90 en 130 gram.

Ze ligt nu te rusten en de kleintjes vechten al om de beste tepels ...
 
Meer foto's en de namen volgen later.
Net na de bevalling
Net na de bevalling
0 Berichten

ma

16

sep

2013

Bevalling Asmara begonnen!

Vannacht hebben zich de eerste tekenen van de bevalling van Asmara aangediend.

 

Zaterdagavond waren we haar al even kwijt omdat dametje zich had teruggetrokken. We waren al boven toen we beneden gerommel hoorden. Omdat we Moksi en Khabul uit voorzorg al hadden opgesloten in de kattenkamer, kon dit alleen maar Asmara zijn.

Beneden gekomen, was ze echter nergens meer te vinden ... In geen van de dozen die klaarstaan, niet in de werpkist, niet in de kattenbak, niet achter de lambrisering van de verwarming en niet op haar plekje over de fauteuille.

Omdat het geristel uit de gang leek te komen, daar maar weer gezocht. In de gaderobekast misschien? Ook niks.

Uiteindelijk maar in de muurkast naast de meterkast gekeken. De deur hiervan staat altijd op een kleine kier om te luchten. Bleek mevrouw zich tussen de spullen op het 2e schap genesteld te hebben ...

 

Die nacht is ze 2 keer naast ons op bed komen liggen; iets wat ze normaal nooit doet. Heeft liggen spinnen, kopjes geven en we mochten aan haar buikje voelen. De babbies danstten op en neer ...

 

In de loop van zondag werd ze steeds onrustiger. Tegen de avond zocht ze steeds meer de dozen op die we hebben neergezet. Begon aan de randen te knagen voor nestmateriaal.

We zijn gewoon naar bed gegaan en rond middernacht kwam ze weer naar boven. Wilde dat iemand met haar mee naar beneden kwam. Johan is toen mee gegaan. Ze was heel onrustig; ging alle hoekjes, gaatjes en dozen langs. Continue op het toilet; waarschijnlijk door de aandrang die ze voelt. Je zag in haar buik de babbies dansen.

Toen Johan uiteindelijk rond 04:30 uur weer naar bed kwam, omdat de kittens toch nog niet geboren zouden worden, kwam ze na 15 minuten weer een van ons tweeen komen halen. Almar is toen beneden bij haar gaan liggen. Ze heeft verder rustig op een handdoek gelegen. Vindt het wel erg fijn om aangehaald te worden. Iets wat ze normaal niet toelaat.

 

Het eerste stadium van de bevalling is dus waarschijnlijk ingegaan. De weeën die katten dan krijgen, zijn meestal niet waar te nemen. Deze kunnen bij een eerste bevalling wel tot 36 uur duren. Pas daarna komen de persweeen die zichtbaar zijn en zal Asmara nog onrustiger worden. De kittens zullen dus zeker vandaag (vanavond of vannacht) worden geboren.

Asmara 61 dagen (13-9-2013)
Asmara 61 dagen (13-9-2013)

 

Asmara haar gewicht is inmiddels gestegen naar 6650 gram!

Gewichtsverloop 15-09-2013
Gewichtsverloop 15-09-2013
0 Berichten

zo

25

aug

2013

Werpkist klaar & gewicht Asmara

Werpkist klaar

Inmiddels is de werpkist klaar en staat deze in de keuken. We hebben van de buitenkant alleen de aluminium delen schoongemaakt. Alle oude verflagen hebben we laten zitten om het een "gebuikte" look te geven. Binnenin hebben het zeil laten liggen en aan de zijkanten door laten lopen. Zo voorkomen we dat water in het hout kan trekken. De rest van de binnenkant is bekleed met een dunne laag triplex voor een rustige sfeer.

Om te voorkomen dat Moksi en Khabul straks Asmara en de kleintjes gaan storen en bij het voer kunnen, hebben we er een bench aan vast gebouwd. Asmara kan dan even de benen streken en de kattenbak staat dichtbij.

 

Tot die tijd heeft Khabul de kist geconfisceerd als slaapplek:

Gewicht Asmara

Asmara weegt inmiddels ruim 5,5 kg! Dat is inmiddels een toename van 1,2 kg.

0 Berichten

zo

04

aug

2013

Gewichtsverloop Asmara

In onderstaande grafiek het verloop van Asmara's gewicht versus haar krolse periodes.

In februari is ze voor het eerst merkbaar krols geweest en vanaf april zit hier een aardige regelmaat van om de 3 weken in.

 

Voordat Asmara regelmatig krols werd, had ze een mooi gewicht van rond de 4.6 kg. Daarna bleef ze rond de 4.3 kg hangen. Met name ook omdat ze tussen de krolse periodes door bijna niks at. Alleen als ze krols werd, at ze zich weer vol.

 

Sinds haar laatste krolsheid en ontmoeting met Bandit gaat haar gewicht weer gestaag omhoog en zit ze zelfs al op de 4.8 kg!

Een kat kan tot 40% aankomen tijdens haar zwangerschap. Dus dan mag Asmara maximaal rond de 6 kg gaan wegen.

0 Berichten

za

27

jul

2013

Werpkist

Vandaag hebben we in Maastricht een werpkist opgehaald. Is gemaakt van een oude kist waarin materialen van een muziekband hebben gezeten.

Almar gaat deze de komende weken nog opknappen en pimpen. Foto's volgens zodra deze klaar is.

0 Berichten

zo

21

jul

2013

Asmara zwanger?

Asmara is inmiddels alweer een paar dagen terug van haar romantisch avontuurtje met Bandit.

 

Of ze zwanger is, is nog even afwachten. Normaal zou ze over 3 weken weer krols moeten worden. Blijft dit uit, dan is de dekking dus geslaagd en verwachten we kittens!!!

Rond 2 augustus weten we dus meer. Asmara zou dan medio september uitgerekend zijn.

 

Wel eet en slaapt ze nu al veel meer dan voorheen. En ook Moksi en Khabul besnufelen haar de hele tijd. Waarschijnlijk door een veranderende hormoonhuishouding?

0 Berichten

zo

14

jul

2013

Dekking door Romeo kan niet doorgaan

Omdat het genotype van Asmara's bloedgroep niet is vast te stellen, kon de geplande dekking met kater Romeo (Barnhoorns farm Sterretje) niet doorgaan.

Romeo heeft namelijk genotype A/b en voor de zekerheid gaan we er bij Asmara van uit dat zij ook het gen voor bloedgroep b door kan geven.

     

Dit zou dan problemen geven als er kittens met bloedgroep B geboren worden, omdat ze via de moedermelk dan antistoffen van Asmara tegen bloedgroep B binnen kunnen krijgen met het risico dat ze hier aan kunnen overlijden.

 

Inmiddels hebben we een andere kater gevonden die DNA-technisch beide genen voor bloedgroep A heeft: Bandit (George Foreman Xzanta's Home) uit Weelde, België.

 

Deze kruising zou kittens met genotype A/b op kunnen leveren, maar dit vormt dus geen gevaar voor de gezondheid van de kittens.

 

Als alles goed gaat staat dit nestje voor medio september gepland.

0 Berichten

do

11

jul

2013

Bloedgroepbepaling DNA niet mogelijk

Vorige week hebben we de uitslag van de bloedgroepbepaling dmv DNA gekregen. Deze luidde: "Geen uitspraak".

 

De genallelen die verantwoordelijk zijn voor bloedgroep A, AB of B bij katten zijn

beschreven in een wetenschappelijk artikel uit 2007. Hierop zijn ook de huidige DNA-testen gebaseerd.
Bij Asmara zijn variaties in deze allelen gevonden die niet beschreven staan in dit artikel en daarom kan er geen uitspraak worden gedaan over welk genotype zij heeft (A/A, A/ab of A/b). Asmara blijkt niet de enige Maine Coon waarbij dit is vastgesteld en er vindt al verder onderzoek naar plaats in Amerika.
 
Inmiddels hebben we ook haar bloedgroep via serologie (bloed) laten bepalen. Hieruit kwam dat zij antistoffen heeft tegen bloedgroep B en dus zelf bloedgroep A heeft, Maar dit zegt dus niks over de genen die ze door kan geven (A, ab of b).
 
Van haar vader Chivas weten we dat hij de DNA-uitslag N/N heeft. Van hem moet ze dus een allel voor bloedgroep A of AB hebben meegekregen. Van haar moeder is dit nooit bepaald. Voor de zekerheid houden we bij Asmara aan dat ze wellicht genotype A/b heeft. Dit om problemen met de kittens te voorkomen.
 
Klik hier voor duidelijke uitleg over bloedgroepbepalingen bij katten.
0 Berichten

wo

03

jul

2013

Echo hart en nieren

We zijn vandaag met Asmara naar het dierenechocentrum van Monique Lecluijze in Rijckholt (Gronsveld, Limburg) geweest. Asmara is wonderwel perfect stil blijven liggen tijdens de echo van haar hart en de nieren.

 

De uitslag van de hart-echo: op dit moment geen aanwijzingen voor HCM of andere hartaandoening.

De uitslag van de echo van de nieren: Geen PKD aanwezig op dit moment.

Advies voor heronderzoek: over 2 jaar.

 

Klik hier voor alle testuitslagen.

0 Berichten

do

27

jun

2013

Uitslagen DNA-testen

Vandaag de uitslagen van de DNA-testen binnengekregen: Asmara is vrij van alle genetische afwijkingen/mutaties!

 

Alleen de uitslag van de bloedgroep volgt later nog.

 

Klik hier voor een overzicht van alle (voorlopige) testresultaten.

0 Berichten

wo

26

jun

2013

Rontgenfoto HD & Patella Luxatie

X-ray heupen Asmara
X-ray heupen Asmara

Vandaag met Asmara bij dierenarts Ben van Olmen van DAP De Eenhoorn in Asten geweest.

 

Volgens protocol RMC is er geen Patella Luxatie vastgesteld. Ook de röntgenfoto om HD vast te stellen ziet er goed uit. CD is opgestuurd naar Lars Audell in Zweden voor de definiteive beoordeling.

 

Klik hier voor een overzicht van alle (voorlopige) testresultaten.

0 Berichten

za

22

jun

2013

Meer testen

We hebben besloten om Asmara naast de DNA-testen ook door middel van een echo te laten testen op HCM en PKD. Ook zullen we een róntgenfoto laten maken van haar heupen om Heupdysplasie (HD) uit te sluiten.

Dit geeft meer zekerheid dat ze deze aandoeningen niet heeft, dan alleen de DNA-testen. Het is namelijk nog niet bekend welke genen allemaal verantwoordelijk zijn voor HCM en HD.

 

We gaan deze testen laten uitvoeren conform de protocollen van Pawpeds. Deze organisatie monitort de genetische diversiteit van raskatten wereldwijd. Daarnaast hebben zij een aantal gezondheidsprogramma's opgezet om een aantal genetische aandoeningen te monitoren en fokkers hierover te adviseren.

 

De HD-screening kan uitgevoerd worden onze eigen dierenartspraktijk. Voor de echo moeten we naar een cardioloog die verbonden is aan het Pawpedsprogramma. Voor ons is dat Monique Lecluijze van het Dierenechocentrum in Gronsveld.

 

Tevens blijkt RMC een eigen protocol mbt Patella Luxatie te hebben. Asmara zal conform dat protocol opnieuw onderzocht worden hierop.

0 Berichten

Cattery AsKháMo is lid van:


Behaalde Ribbons PawAcadamy:

Klik voor meer informatie
Nieuwsbrief AsKháMo:
E-mail:
Naam:
Inschrijven Uitschrijven
 

If you want to read our website in another language:

Cattery AsKháMo steunt St. Dierenlot: